Hozzávalók
4 bőr és szálkamentes afrikai harcsa vagy harcsafilé (kb 1 kg)
1 csapott evőkanál só
1 nagy vöröshagyma
4 evőkanál CIVITA kukoricaolaj
1 csapott evőkanál jóféle pirospaprika
1-1 húsos zöldpaprika és paradicsom
1 kisebb cseresznyepaprika
1 evőkanál CIVITA kukoricaliszt
a körethez:
7,5 dl tej(víz is lehet)
fél evőkanál só
fél kiskanál őrölt fekete bors
15 dkg CIVITA kukoricadara
35 dkg juhtúró(bryndza)
fél csokor kapor
2 dkg vaj a fólia kikenéséhez
Elkészítés
A köret készítésével kezdünk. Ehhez a tejet fölforraljuk, megsózzuk, megborsozzuk, majd kevergetve a darát
beleszórjuk. Továbbra is szüntelenül keverve, kis lángon 6-7 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. A
tűzről levéve lefedjük és 10 percig duzzadni hagyjuk, Ezalatt a juhtúrót fakanállal kikeverjük, a
fölaprított kaporral fűszerezzük.
Egy alufólia lapot kivajazunk , a puliszkát ráöntjük és kb 20*30 centis téglalappá kikenjük. Ezt megnedvesített késsel a legkönnyebb. A juhtúrós keveréket egy csíkban a közepére halmozzuk, a fólia segítségével föltekerjük, hűlni hagyjuk.
A harcsát 20 centis kockákra vágjuk, a le sóval behintjük és félretesszük. A lehéjazott vöröshagymát finomra vágjuk és az olajon aranysárgára sütjük. A pirospaprikával behintjük és azonnal, nehogy megégjen, 5 dl vízzel felöntjük a kicsumázott és apróra vágott zöldpaprikát és paradicsomot beleszórjuk, a cseresznyepaprikát belemorzsoljuk, a maradék sóval ízesítjük. Közepes lángon 15 percig főzzük majd 1 dl vízzel simára kevert kukoricaliszttel sűrítjük, azaz 2 percig együtt forraljuk. Utána szűrőszitán áttörjük.
Ezt a "pörköltlevet" újra a tűzre tesszük, a halat belerakjuk, 6-7 percig főzzük. Tálaláskor a töltött puliszkát kicsomagoljuk, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük, majd letakarva sütőben vagy mikrohullámú készülékben megmelegítjük. Ez a körete a halpörköltnek.
Készül a pörköltalap | Juhtúróval töltve föltekerjük | Belekerül a harcsa | Ujjnyi vastagon szeleteljük |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |