A KUKORICA LEGJAVA

Civita Food

Kukoricából ínyenctészta

A reformélelmiszerek csak akkor piacképesek, ha nem csökken az élvezeti értékük.

2015. július 08. - Istvan Cserny

civitalogovz.pngA Civita Kft. egy elsősorban kukoricatermesztéssel és –feldolgozással foglalkozó, családi tulajdonú vállalatcsoport részeként jött létre 2013-ban. A cégalapítást néhány évvel megelőzte egy új, korszerű malom és egy ehhez kapcsolódó kukoricaolaj présüzem építése, melyekre támaszkodva a cégcsoport egyre nagyobb hozzáadott értékű élelmiszereket állíthatott elő. A vegyszer- és GMO-mentes kukoricából készülő termékek egységes márkaneveként és közös forgalmazójaként létrehozott Civita Kft. már 2014-ben 120 milliós árbevételt ért el, ami idén – a megkötött szerződések alapján – akár egymilliárd forint fölé is emelkedhet. A Civita Kft. négy főnek ad munkát, míg a teljes cégcsoportnál 61-en dolgoznak. 2015- ben pedig már Londonból kiindulva kezdett Nyugat-európai terjeszkedésbe a Civita.

Lengyel Viktor interjúja Vaszkó Gáborral, a Civita ügyvezetőjével.

 

Az élelmiszeriparban időről-időre feltűnnek új trendek. A „gluténmentes” lesz az új „bio”?

– Tény, hogy a fogyasztási szokásokat befolyásolják bizonyos, akár divatként is felfogható áramlatok, de ez nem csökkenti a gluténmentes táplálkozás kedvező hatásait. Felmérések szerint a társadalom nagyjából másfél százaléka lisztérzékeny, vagyis ennyi embernek muszáj gluténmentesen étkeznie. Másoknak nem lenne kötelező, de klinikai tesztek bizonyítják, hogy mindenkinek megkönnyíti az emésztését, ha tartózkodik ettől a fehérjétől – ezért Londonban például a lakosság 10 százaléka tart jelenleg ilyen diétát.

 

Ez az oka annak, hogy a Civita tavasszal vacsorát adott londoni kereskedelmi láncok képviselőinek?

– Tőlünk nyugatabbra nagyobb figyelmet fordítanak az egészségtudatos táplálkozásra, mint itthon, ezért London bizonyos szempontból az export-terjeszkedésünk ugródeszkája. A vacsora ötlete azért merült föl, mert bizonyítani akartuk, hogy a gluténmentesség nem jelent egyben íz- és élménymentességet is.

 

Mi került az asztalra?

– A debreceni Ikon étterem séfje, Pataky Péter készítette a menüt, mely számos különlegesség mellett tésztás fogásokat is tartalmazott. A vendégek nem hitték el, hogy lehetséges glutémentes alapanyagokból „al dente”, azaz különleges, roppanó állagú, belül kicsit még kemény tésztát főzni.

 

Ez egyfajta konyhai kihívás?

– Sokkal inkább gyártástechnológiai. Gluténmentes tésztaféléket csak rizsből vagy kukoricából lehet készíteni; mi az utóbbit részesítjük előnyben. Kukoricalisztből azonban nem könnyű tésztát előállítani, ezért nem is igen található ilyen termék a piacon. A Civita Food ezen a területen ért el áttörést, mégpedig úgy, hogy közben megőriztük a tészta élvezeti értékét.

 

A tészta köré épül a teljes termékpaletta?

– Öt különböző száraztésztát készítünk, de ez csak egy kategória a meglehetősen színes termékpalettánkról. Gyártunk kukoricacsírából préselt szűz natúrolajat, négyféle fűszerolajat, illetve három különböző malomipari terméket. Ezek egyikét, a kukorica kásadarát világszerte egyedül mi állítjuk elő. Ez nagyjából a bulgur gluténmentes megfelelője, és a felhasználása is legalább olyan sokféle lehet a konyhában. Folyamatosan zajlanak nálunk a fejlesztések, így a közeljövőben várhatóan további termékeket is kínálhatunk majd az egészségtudatos fogyasztóknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://civita.blog.hu/api/trackback/id/tr637609724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása