A KUKORICA LEGJAVA

Civita Food

A kukorica kásadara reneszánsza

avagy "Fedezzük fel a hagyományos népi ételeket újra!"

2015. június 09. - Istvan Cserny

Az vagy, amit megeszel, tartja a mondás. Mennyire igaz ez, amikor tudjuk, hogy a betegségeink majdnem felének közvetlen okozója az egészségtelen táplálkozás.

szalonna_kolbasz.jpgMennyire ismertek még ma is a valamikori régi hagyományos népi ételek? Amikor még nem volt ennyi gyomorbántalom, és emésztési probléma. De más civilizációs betegséget is említhetnénk, pl. keringési, szív-és érrendszeri gondok, a rák előfordulásának gyakorisága és legfőképpen a különböző immunológiai problémák. Ennek egyik oka kétségtelenül a mozgáshiányos életforma, hiszen rohanó világunkban egyre kevesebb időnk és igényünk van a mozgásra, de ezzel együtt a táplálkozási szokásaink is megváltoztak. Ezt az élelmiszeripar fejlődése hozta magával, hiszen ma már igazi kihívást jelent adalékanyagoktól, mesterséges színezékektől és ízfokozóktól mentes élelmiszereket találni. Azonban a változás elkezdődött.

kasadara_civita.jpgEgyre többen ismerik fel az igényt az egészséges tápanyagok és élelmiszerek iránt, és a titok abban rejlik, hogy mi magunk készítsük el az ételeink legnagyobb százalékát, és azokat a legnagyobb százalékban. Egyre többen egyre több időt töltenek az élelmiszerek megtermelésével, és az ételek elkészítésével. Fordulunk vissza a régmúltba, és keressük a régi hagyományos népi ízeket és ételeket. Évszázadokkal ezelőtt is igaz volt az a magyar gasztronómiára, hogy a legegyszerűbb nyersanyagokból készíthetjük a legkülönfélébb ételvariációkat. Cikkünkben most a kukorica kásadara az az alapanyag, melyet kiemelünk, hiszen ez is méltatlanul került ki a magyar gasztronómiából. Ráadásul itthon egyedül a CIVITA rendelkezik az egyedüli malommal, mely vállalta, hogy megőrzi e gasztronómiai különlegességet az újabb generációknak.

Miben rejlik a kásadara nagyszerűsége? Több vitamint, elsősorban B1, B2, B3, C és E vitamint tartalmaz, ennél fogva szerepe van az idegrendszer ép működésében, a bőr védelmében, az anyagcsere megfelelő működésében, a csontok, fogak és vérerek egészségének megőrzésében. A benne rejlő ásványi anyagok közül kalcium, magnézium, kálium, vas, cink és a réz említhető, melyek az optimális szív- izom- és bélműködést segítik. A kalcium csontjainkat, a cink az immunrendszerünket erősíti és védi bőrünket.

toltott_kaposzta_tanyerban.JPGHa pedig nehezen képzeljük el, mi is készíthető ebből az egyszerű és nagyszerű alapanyagból, akkor elég csak arra gondolnunk, hogy a hagyományos népi konyha a rizst helyettesíti vele, másrészt a modern gasztronómiában felbukkanó bulgur (tört búzaszem) gluténmentes alternatívája. Kiváló töltött káposztába, salátákhoz, köretként és különböző egytálételek kiegészítőjeként. Blogunkban számos recept található, melyek mindegyike kipróbálásra érdemes. Ha pedig valaki ott volt az V. rátkai Töltött Káposzta Fesztiválon, május 16-án, akkor személyesen is megkóstolhatta a kásadarával készült szabolcsi töltött káposztát. Benke Laci bácsi elnökségével vezetett zsűri a legjobbnak találta ezt a különlegességet, így meg is nyerte a fesztivált! Nagy öröm volt ez nekünk, reméljük, jövőre találkozunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://civita.blog.hu/api/trackback/id/tr697528556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása