A KUKORICA LEGJAVA

Civita Food

Brazil sertésragu kukoricagombóccal

2015. január 21. - Istvan Cserny

skr.jpgHozzávalók

900 g sertéslapocka kockákra vágva
2 evőkanál CIVITA kukoricaolaj
2 fej vöröshagyma finomra aprítva
2 szál szárzeller finomra aprítva
3 babérlevél
1 evőkanál friss oregánó + a tálaláshoz
1-1 evőkanál őrölt római kömény, őrölt
koriander és őrölt szegfűbors
1 leveskocka (marha- vagy csirkehúsleves)
2×400 g-os konzerv darabolt paradicsom
1 evőkanál kakaópor
1/ 2 evőkanál cukor
3 evőkanál vörösborecet
2 narancs reszelt héja és leve
2 piros chili hosszában félbevágva
1 csomó újhagyma felkarikázva
400 g édesburgonya meghámozva,
3-4 cm-es kockákra vágva
2 piros paprika kimagozva és nagyobb
darabokra vágva
2×400 g-os konzerv fekete bab leszűrve
A Gombócokhoz
100 g hideg vaj felkockázva
340 g CIVITA kukoricaliszt vagy CIVITA kukoricadara és egy kevés a munkalapra
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
140 g csemegekukorica
- ha konzerv, akkor csepegtessük le,
ha friss, akkor a 3 percig főzött csőről
vágjuk le a szemeket
75 ml író
1 közepes tojás enyhén felverve

Elkészítés

1. Vegyük elő a legnagyobb, sütőben is használható lábosunkat, és az olajban pirítsuk meg a sertéslapockát. Nem kell nagyon barnára sütni, és egyszerűbb, ha több adagban csináljuk A megpirított húst szedjük ki egy tányérra, és dobjuk a zsiradékba a felaprított vöröshagyma 3/4 részét, a szárzellert, a babérleveletés az oregánót. Ha szükségesnek látjuk, öntsünk alá még egy kevés olajat, és gyenge tűzön pároljuk a zöldségeket puhára.

2. Szórjuk az edénybe a többi fűszert, és pirítsuk 1 percig aztán tegyük vissza a lábosba a húst. Morzsoljuk rá a leveskockát, és keverjük hozzá a paradicsomot, a kakaót, a cukrot, 2 evőkanál vörösborecetet, 1 narancs levét és reszelt héját és 3 fél chilit. Forraljuk fel, és lassú tűzön, lefedve főzzük 1 órán át.
3. Közben a megmaradt fél chilit aprítsuk finomra, és keverjük össze a maradék vöröshagymával, az újhagymával, 1 evőkanál vörösborecettel, a megmaradt narancs reszelt héjával és levével. Felhasználásig tegyük a keveréket a hűtőbe.
4. Ha letelt az 1 óra főzési idő, akkor keverjük a raguba az édesburgonyát és a feldarabolt piros paprikát. Újra fedjük le az edényt, és főzzük a ragut még 30 percig.
5. Amikor már csak 15 perc főzési idő van hátra, készítsük el a gombócokat. Ehhez a vajat morzsoljuk össze a sütőporral és a szódabikarbónával vegyített kukoricaliszttel, aztán keverjük hozzá szemes kukoricát, öntsük rá az írót és 1 evőkanálnyit a felvert tojásból, sózzuk ízlés szerint, és készítsünk lágy tésztát. Formáljunk belőle 12 könnyű gombócot A gombócok egyik oldalát (ez lesz a tetejük) forgassuk a munkalapra szórt kukoricalisztbe, és kenjük meg a maradék felvert tojással.
6. Melegítsük a sütőt (villany: 200 fok, Iégkeveréses: 180 fok, gáz: 6-os fokozat). Keverjük a babot a raguba, kóstoljuk meg, és sózzuk ízlés szerint. 6 gombócot tegyünk a ragu tetejére, a többit pedig sütőpapírral bélelt tepsire. Rakjuk mindkettőt a sütőbe (a ragut fedő nélkül), és süssük 25 percig, míg a gombócok megnőnek, és a tetejük aranyszínűre pirul.
7. Egyenesen a sütőből tegyük az asztalra, és szórjunk a tetejére még egy kevés oregánót. A külön sült gombócokat köretként kínáljuk hozzá, másik finom kísérőnek pedig a hagymasalátát a hűtőből.

Adagonként: 886 kcal, 44 g fehérje, 95 g szénhidrát,
33 g zsír,14 g telített zsírsav,14 g rost, 26 g cukor 1,9 g só

6 Főre Előkészítés: 25 perc
Főzés és sütés: 2 óra 35 perc

A bejegyzés trackback címe:

https://civita.blog.hu/api/trackback/id/tr237094627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása