A KUKORICA LEGJAVA

Civita Food

Csípős bárányvese zsályás polentaszeletekkel

2014. november 18. - Istvan Cserny

csvzsp.jpgHozzávalók

Csípős veséhez:
8 db bárányvese
másfél evőkanál paradicsom chutney
CIVITA kukoricaolaj
20 dkg CIVITA kukoricadara
1 teáskanál Worcestershire szósz
1 csipet cayenni bors
1 fej apróra vágott mogyoróhagyma
6 dkg vaj
½ teáskanál mustár
2 evőkanál zöldségleves
vagy
2 evőkanál marhahúsleves

Zsályás polentaszeletekhez:
6 és fél dl tej
5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
2 és fél dkg vaj
3 dkg friss, finomra vágott zsálya
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés

1. A zsályás polenta szelethez nagy lábosban a tejet és a vajat alig valamivel forráspont alá melegítjük. A kukoricadarát vagy a kész polenta keveréket habverővel gyorsan belekeverjük, és közepes lángon, folyamatosan keverve, 2-3 perc alatt sűrűre főzzük. A lábost levesszük a tűzről, a polentát 1 percig hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a parmezánt és a zsályát, jól megsózzuk, megborsozzuk, majd még 5 percig hagyjuk hűlni. A polentát lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk, 1 órát hagyjuk hűlni. Ezután 5 cm-es átmérőjű formával 25-30 korongot szaggatunk ki belőle, ezeket két, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, letakarjuk.

2. A bárányveséről eltávolítjuk a zsírt és a vékony hártyát. A veséket éles késsel hosszában felvágjuk, kivágjuk a belső inakat, ereket.

3. Egy kis tálban összekeverjük a paradicsom-chutneyt, a mustárt, a Worcestershire-szószt és a cayenne-i borsot. Nagy serpenyőben a vaj felét megolvasztjuk, a mogyoróhagymát, közepes lángon, 3-4 percig pároljuk benne, majd tányérra öntjük. A serpenyőt konyhai papírtörlővel alaposan kitöröljük.

4. A sütőt 120 °C-ra előmelegítjük. A fritőzt vagy egy nagy serpenyőt kétharmad részéig megtöltünk olajjal, és
180 °C-ra forrósítjuk, hogy egy kenyérkocka 15 másodperc alatt megpiruljon benne. A polenta korongokat, adagonként, 2-3 percig sütjük az olajban, majd konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük. A sütőben melegen tartjuk.

5. A serpenyőben a maradék vajat felforrósítjuk, a külső oldalukkal lefelé a veséket beletesszük, és erős lángon, mindkét oldalukon 20 másodpercig sütjük, majd a mogyoróhagymára öntjük. A serpenyő alatt a lángot kisebbre kapcsoljuk, a paradicsom-chutneyt beletesszük, és ha már meleg, a vesét a mogyoróhagymával visszaöntjük, 1-2 percig együtt forraljuk.

6. Minden tányérra 4-5 polenta szeletet teszünk, és elosztjuk rajtuk a vesét. A serpenyőben visszamaradt levet felöntjük a marhahúslevessel vagy a zöldséglevessel, jól összeforraljuk, a vesére öntjük. Azonnal tálaljuk.

Elkészítési idő: 2 óra  Adag: 4-6 főre

A bejegyzés trackback címe:

https://civita.blog.hu/api/trackback/id/tr866913221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása