Hozzávalók
80 dkg pontyfilé
só
15 dkg CIVITA kukoricadara
15 dkg húsos füstölt szalonna
1 nagy vöröshagyma
1 nagy pohár tejföl
1 evőkanálnyi finomra vágott lestyánlevél
2 paradicsom
a puliszkához:
2dl víz
3dl tej
1 kiskanál vaj
só
2 dkg vaj a tűzálló tál kikenéséhez
Elkészítés
A pontyfilét sűrűn beirdaljuk, azaz a húsát 2-3 milliméterenként bevágjuk.
8 szeletre vágjuk, enyhén besózva félrerakjuk.
A puliszkához a vizet a tejjel, a vajjal és a fél mokkáskanál sóval
fölforraljuk, a darát kevergetve beleszórjuk.
Kis lángon pár perc alatt sűrűre főzzük majd a tűzről lehúzzuk és lefedve
10 percig duzzadni hagyjuk, ezalatt a dara tökéletesen megpuhul.
Ezután egy kivajazott tűzálló tálban egyenletesen elsímítjuk.
A szalonnát bőröstül 8 vékony szeletre vágjuk, húsos részüket pár helyen
bőrig bevágjuk, majd egy nagy serpenyőben a zsírját kisütjük. Az így kapott
"kakastaréjokat" félrerakjuk.
A hagymát megtisztítjuk, vékonyan fölszeleteljük, a szalonna zsírjában (ha ez nem elég egy kevés CIVITA kukoricaolajat is öntsünk hozzá) üvegesre sütjük. Egy kicsit a serpenyő szélére húzzuk, a halszeleteket belerakjuk, oldalanként 3-4 perc alatt elősütjük.
A szalonna felét (a kakastaréjokat) a puliszkára rakjuk.
A lestyánt a tejfölbe keverjük, felét a szalonnára kenjük.
A halszeleteket ráfektetjük, amire először a hagyma, azután a fölszeletelt
paradicsom kerül. A tejföl másik felével meglocsoljuk, a maradék szalonnát
rárakjuk. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 fokon, légkeveréses sütőben 170 fokon) kb 20 percig sütjük.
Még finomabb ha a sütés félidejében a tetejére reszelt sajtot szórunk.
1 óra 40 perc 4 főre Könnyű
A filét sűrűn beirdaljuk | A "kakastaréjokat" kisütjük | Belesimítjuk a puliszkát | Tejföllel meglocsoljuk |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |