A KUKORICA LEGJAVA

Civita Food

KUKORICAOLAJ KONTRA OLÍVAOLAJ: A KUKORICAOLAJ KIÜTÉSSEL GYŐZÖTT!

2015. október 05. - Istvan Cserny

kukoricavirag_olajjal_hatter_nelkul_kicsi.jpgA kukoricaolaj fogyasztásával kapcsolatban számos érvet olvashatunk mostanában. Sokan még az olívaolajnál is egészségesebb zsírforrásnak tartják, főleg, hogy az előállítása hazai körülmények között is megtörténhet. Ennek a sok jó tulajdonságnak járunk most utána.

 Az köztudomású, hogy a zsírok létfontosságú energiaforrásai az emberi szervezetnek, ráadásul elengedhetetlenek a zsírban oldódó vitaminok felszívódása számára, szükségesek a sejthártya felépítéséhez, de egyes hormonok működéséhez is elengedhetetlenek. Azzal azonban már sokkal kevésbé vagyunk tisztában, mennyi is lenne a zsírok megfelelő aránya az összes bevitt tápanyag összetételében. Ez ugyanis csak 30 %, mely lényegesen kevesebb, mint gondolnánk.
Miután tisztáztuk az egészséges mennyiséget, nézzük meg, melyik fajta zsírból kellene többet fogyasztanunk. Azzal ugyanis lépten-nyomon találkozhatunk, hogy nem mindegy, milyen zsírból, mennyi jut szervezetünkbe, mert fajtánként eltérő élettani hatással bírnak. A zsírokat két különböző csoportba oszthatjuk: telített és telítetlen zsírokat különböztetünk meg. Az eltérés abban rejlik, hogy a zsírokat alkotó zsírsavakban a különböző molekulák milyen minőségű kötésekkel kapcsolódnak egymáshoz: lehetnek egyszeres és többszörös kötések is. A telített zsírokban a molekulák között egyszeres kötés van, és ezek felelősek a magas koleszterinszintért, a túlsúlyért, az erek elzáródásáért, de kedvezőtlen hatással vannak a szív- és érrendszer egészségére is. Fontos lenne tudnunk tehát, milyen tápanyagokból juthat ez a kedvezőtlen zsír a szervezetünkbe. Leginkább az állati eredetű zsiradékokból, de sajnos a pálmazsír is ugyanilyen ártalmas. Fontos azonban megemlíteni, hogy a kacsa és a liba zsírja telítetlen zsírokban gazdag, így inkább ezek fogyasztása javasolt az állati eredetű zsírok közül. Ha odafigyelnénk a mennyiségre, és betartanánk a helyes arányt a telített és telítetlen zsírsava között (mely, 1:3), nem lenne semmi probléma. Sajnos azonban manapság ez az arány nemcsak fordított, hanem el is tolódott a telített zsírok arányába: 20:1. zsirsavak.jpg

A telítetlen zsírsavak molekulái között legalább egy kettős kötés is van, ezek az egyszeresen telítetlen zsírsavak, de léteznek olyanok is, melyek kettő vagy még több kettős kötéssel rendelkeznek, ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak. Általában a hidegen sajtolt növényi olajok és a halolaj sorolható ebbe a csoportba. A telítetlen zsírok segítenek leoldani az érfalakról a lerakódást, csökkentik a koleszterin-szintet, vagyis általában ellentétesen működnek a telített zsírok egészségkárosító hatásaival szemben, ezért kellene a szervezetünk védelme érdekében ezekből a fajtákból sokkal többet fogyasztanunk. Arra azonban oda kellene figyelnünk, hogy a margarinok hiába készülnek jótékony növényi olajokból, a feldolgozásuk során megváltozik a zsírsavak szerkezete, így még egészségtelenebbek, mint a telített zsírok. Ezeket a megváltozott szerkezetű zsírsavakat transz zsíroknak nevezzük, melyek fogyasztását előnyös lenne teljesen kiiktatunk az életünkből.

 A kukoricaolaj tehát azonosíthatóan azok közé az olajok közé tartozik, melyek fogyasztása a szívinfarktus megelőzésében segít, csíraolaja a koleszterinszint csökkentésére, és mentális életünkre is jótékonyan hat. Visszafogja a rákos sejtek szaporodását. Vitaminokban és ásványanyagokban általában szegényebb, mint a többi gabona, de E-vitamintartalma kiemelkedő. Éppen ezért kedvező hatásai vannak még a bőr különböző megbetegedéseire például a pikkelyes ekcémákra, puhává és rugalmassá teszi a bőrt. A haj és fejbőr bántalmainál is segíthet és akár a korpát is képes eltüntetni. Allergiáknál, asztmáknál és idült fejfájásoknál is eredményesen alkalmazható. Kedvező zsírsavösszetétele miatt (többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz) a szív-és érrendszeri problémákban is segíthet. Sőt! Ha a vér koleszterinszint csökkentő hatását vizsgáljuk, akkor elmondható, hogy még az olíva olajnál is eredményesebben fejti ki csökkentő hatását egy USA-ban végzett tanulmány alapján.

A kukoricaolaj fitoszterineket is tartalmaz, amelyek szintén csökkentik a koleszterin szintet, mert gátolják a felszívódását a bélből, mindezt olyan mennyiségben, hogy második helyen áll a növényi olajok között. Mivel hazánkban a legnagyobb területen vetett gabona a kukorica, így olyan nyersanyag ez, mely bőven rendelkezésre áll, így a kukoricaolaj előállítása olcsóbb, mint az olíva olajé. Ha pedig nem feledjük a fent felsorolt számos előnyös tulajdonságát, szereljük fel konyhánkat ezzel a folyékony arannyal. Annál is inkább, mert a kukorica olaj füstpontja elég magas, vagyis magasabb hőfokon kezd el égni és füstölni az olaj, ezzel együtt pedig sokkal kevesebb rákkeltő anyag keletkezik, és a füst is kevesebb lesz a konyhánkban.

uj_olaj_design_kicsi.jpg

A CIVITA által forgalmazott kukorica olajok széles palettája áll a vásárlók rendelkezésére, hogy mindenki megtalálja az ízléséhez és az elkészítendő ételhez leginkább passzoló ízvilágot. Mindegyiket különös odafigyeléssel állítjuk elő, hogy sérülésmentesen kinyerhessük a kukoricaszem legnemesebb részét, a csírát. Ezután kíméletes mechanikus sajtolással készült kiváló minőségű olaj kerül minden palackba. Találja meg tehát az Önnek leginkább tetszőt a provance-i, a BBQ, az ázsiai és a magyaros ízesítésű kukorica olajok közül! Blogunkban számost receptet is talál! Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://civita.blog.hu/api/trackback/id/tr687893632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása