A KUKORICA LEGJAVA

Civita Food

AMIRŐL AZT HITTÜK, HOGY TUDJUK A KUKORICÁRÓL…

2015. május 20. - Istvan Cserny

kukorica_termes.jpgTudjuk-e honnan származik a kukorica, vagy azt, miért érdemes fogyasztani? Tudtuk, hogy a polenta, a málé és a puliszka mind ugyanannak az ételnek a különböző országokban használt nevei? Vagy azt, hogy a kukoricából készült ételeket a liszt érzékenyek is fogyaszthatják?

 Érdekességek a kukoricáról…

A kukorica is Amerika felfedezésének köszönhetően jutott el nemcsak hozzánk, hanem egész Európába. Így tehát köszönet érte a spanyoloknak és Colombus Kristófnak. Hozzánk török közvetítéssel került, innen származik a török búza népi elnevezés is. Annak ellenére, hogy nálunk még elsősorban takarmányozási célra használják, származási helyén még mindig az emberek fő táplálékának számít. Az indiánok szent növényként tisztelik, és úgy tartják, hogy Kukorica Anya a történelem előtti időkben az égből szállt alá, és hozta el az embereknek ezt a tápláló növényt.

A táplálkozástudomány fejlődésével egyre több betegség eredetére derül fény, mely betegségeket nyilván az egyre modernebb és rohanó életmód, illetve az egészségtelen táplálkozás is aktivál. Pl. a coeliakia hátterében a glutén áll, melyet, ha kiiktatunk az étkezésünkből teljes és tünetmentes életet lehet élni. Ezzel magyarázható, hogy egyre fontosabb szerepe van a kukoricából készült ételeknek, hiszen a kukorica nem tartalmazza a glutén allergiát kiváltó fehérjéjét. Nemcsak a glutén érzékenyek számára fontos ez a tudatos étkezés, hanem azok számára is, akik a népesség kb. 10 %-át teszik ki, és nehezebben emésztik meg ezt a fajta fehérjét. Vagyis mára ugrásszerűen növekszik a kukorica emberi fogyasztása is, bár tény, hogy az éves termés kb. 80 %-át még mindig takarmányozási célra használják fel itthon.

polenta_1.jpgHa szétnézünk a világban, akkor számos kukoricából készült étellel találkozunk, melyek azt bizonyítják, hogy a kukorica milyen fontos része táplálkozásunknak. Mexicóban tortillát, Olaszországban polentát, Erdélyben puliszkát vagy málét készítenek belőle (a kukoricakása különböző elnevezései), de a világ számos országában közkedvelt reggelinek számít a kukoricapehely, a cornflakes. Íme tehát néhány példa arra, hogy nem nehéz beilleszteni mindennapi étkezésünkbe a kukoricából készült ételeket.

Miért is olyan előnyös a kukorica fogyasztása? Nemcsak finom, hanem okosít, energiát ad, és még a hajunk és szebb lesz tőle. Kell ennél több? Nézzük sorban a további jótékony hatásait, mert van még bőven. Egészséges, tápláló étel, egyik legértékesebb hatóanyaga a B1 vitamin, melynek főszerepe van a szénhidrátok glukózzá való lebontásában. A glükóz pedig az agy és az idegrendszer legfontosabb energiaforrása. A kukorica erősíti az idegrendszert, növeli az életkedvet, javítja az agyi teljesítményt, növeli a stressztűrő-képességet, hangulatjavító, fiatalító, jótékonyan befolyásolja az izom- és szívműködést, erősíti a kötőszöveteket, támogatja az immunrendszer működését és fokozza a vérképzést. Biotin tartalmának köszönhetően a bőr és a haj egészségét védi, hiszen ez az antioxidáns is semlegesíteni tudja a nap káros hatásait, és jót tesz a haj szerkezetének. A híg kukoricadara-kása böjtökből kivezető táplálkozásoknál értékes táperő és visszamaradt savakat is fel tudja oldani.

Ha nem is vagyunk lisztérzékenyek, keressük a kukoricából készült ételeket, hiszen ma már a választék is egyre nagyobb hazánkban. A CIVITA márkanév alatt forgalmazott tészták, egyedülálló előállítási technológiája révén, olyan alternatívát jelentenek a hagyományos tésztákhoz képest, melyek nemcsak egészségesebbek, hanem az élvezeti értékük is hasonló. Így nem kell lemondanunk az evés élvezetéről és öröméről akkor sem, ha némi megszorításra kényszerülünk a mindennapi táplálkozásunkban. Keresd a civitalogovz.png termékeit a legnagyobb áruházak polcain!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://civita.blog.hu/api/trackback/id/tr917475884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása