Hozzávalók
A leveshez
10 dkg sűrített paradicsom
1 evőkanál cukor (vagy édesítő)
1 db zöldségleveskocka
5 dl víz
1 evőkanál mascarpone
só
őrölt bors
worchester szószszósz
kakukkfű
A polentához
7 dkg CIVITA kukoricadara
2,5 dl víz
só
őrölt bors
5 dkg sajt
2 evőkanál CIVITA kukoricaolaj
Elkészítés
A sűrített paradicsomot és a vizet simára keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a zöldségleveskockát, ízlés szerint sót, őrölt borsot, worchester szósz szószt és a kakukkfüvet. Felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük, ha szükséges, még utánaízesítjük.
Amikor a leves készre főtt, állandó keverés mellett hozzáadjuk a mascarponét, és kézi habverővel simára keverjük, én mielőtt hozzáadtam a mascarponét, szűrőn átszűrtem, hogy még selymesebb legyen majd a leves. Tálalásig melegen tartjuk.
A polentához a vizet felforralni 1 evőkanál kukoricadarával és egy kevés sóval. Amikor már forr, állandó keverés mellett hozzáöntjük a maradék kukoricadarát, majd ízlés szerint megszórjuk őrölt borssal, és ha szükséges, még egy kevés sóval. Lassú tűzön, kevergetve addig főzzük, míg az edény alján keletkezett rétegtől elválik. Ekkor hozzáadjuk a reszelt sajtot, és jó alaposan összekeverjük.
A tűzről levéve vágódeszkára borítjuk, vizes késsel ízlés szerinti vastagságúra formázzuk, majd teljesen kihűtjük. Amikor már teljesen kihűlt, ízlés szerint kockákra vágjuk.
Egy teflon serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a feldarabolt polentát pár perc alatt megpirítjuk, hogy szép színt kapjon.
Tálaláskor a levest tányérba szedjük, majd belehelyezünk néhány megpirított polenta kockát.
Megjegyzés:
Ízlés szerint bazsalikommal is készíthetjük a levest, de a kakukkfű is nagyon jól illik a paradicsomhoz.